top of page

C'est la Vita
Leefstijl- en vitaliteit coaching

C'est la vita's zelfgemaakte Granola

Foto van schrijver: Roos BocktingRoos Bockting

Bijgewerkt op: 16 apr 2023

Fijn om altijd in huis te hebben! In 40 minuten maak je deze heerlijk geurige granola!

Lekker voor bij je ontbijt in bijvoorbeeld, Skyr, (Griekse)Yoghurt of kwark.


C'est la Vita's huisgemaakte Granola, voor een gezond ontbijt.

Voeg nog wat blauwe bessen toe en je kunt smullen!


Met dit geweldige recept van huisgemaakte Granola, weet je zeker wat erin zit.

Je kunt naar gelang je dat wenst of lekker vindt naar hartenlust variëren.

Met dit recept maak je een flinke pot Granola.

Maar pas op: als jouw Granola straks staat af te koelen is het heel verleidelijk om er alvast te gaan snoepen. Je kunt daarom ook altijd de hoeveelheid vermeerderen.

Op deze foto zie je een aantal ingrediënten staan die ik deze keer heb gebruikt.

Zoals ik al aangaf, kun je naar hartenlust variëren.

Je hebt hiervoor een (hete lucht) oven nodig en een keuken machine om de noten te malen.

Verder een keuken weegschaal, een grote en kleine kom, een houten lepel, een snijplank, bakpapier of een bak mat en oven wanten.

Wat heb je nodig:

  • 450 gram grove havervlokken of 450 gram speltvlokken

  • 50 gram zonnebloempitten

  • 50 gram chiazaad

  • 50 gram sesamzaadjes

  • 50 ml vloeibare honing

  • 2 el (gesmolten) kokosolie

  • 100 gram walnoten

  • 100 gram pecannoten

  • 100 gram amandelen

  • 50 gram paranoten (brazilian nuts)

  • 200 gram gedroogd fruit (cranberry's, abrikozen, rozijntjes, dadels)

  • kokos schaafsel/ snippers

  • Cacao nibs

  • Ceylon kaneel (het giftige coumarine gehalte is hierin lager dan bij de traditionele cassia kaneel, de gezondheidseffecten zijn van beide soorten gelijk).

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de zaden, pitten gedroogd fruit.


Wist je dat...

Kaneel sterke antioxidanten (polyfenolen) bevat? Deze bestrijden vrije radicalen en gaan veroudering in je hersenen en lichaam tegen. Tevens heeft kaneel een antibacteriële en immuun versterkende werking. Het bestanddeel quercetine is rustgevend en heeft een helend effect op de darmen.

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht)

Meng in een grote kom de havervlokken, pitten en zaden.

Meng in een klein kommetje de kokosolie en de honing.

Voeg dit mengsel toe aan de havervlokken, pitten en zaden mix.


Stap 2:

Pak de bakplaat met het bakpapier of de bak mat en verspreid hierover het mengsel dat je hebt gemaakt bij stap 1.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven van 160 graden.

Zet de timer op 30 minuten.

Blijf in de buurt van de oven!

Stap 3:

Elke 10 minuten schep je het geheel wat om met een houten lepel.


Stap 4:

Intussen doe je de (ongezouten) noten in de keukenmachine en maal je deze grof.

Stap 5:

Na 20 minuten, voeg je dit noten mengsel toe aan de ingrediënten op je bakplaat in de oven.

Dit meng je voorzichtig met elkaar met de houten lepel.

Dit ruikt al heerlijk!

Stap 6:

Nog 10 minuutjes en dan is jouw eigen huisgemaakte Granola klaar!

Op deze manier worden de (ongebrande) nootjes nog wat geroosterd.


laat het geheel afkoelen en meng stukjes gedroogd fruit, kokos en/of cacao nibs toe.

En natuurlijk kaneel zoveel als je lekker vindt!


Laat een reactie achter, ik ben heel benieuwd wat je er van vindt.

Heb je nog meer tips voor een heerlijke zelfgemaakte Granola, laat het mij dan gerust weten!





74 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Marion Van der Veen
Marion Van der Veen
Apr 25, 2023

Heerlijke granola…. Mijn zoon vraagt erom wanneer ik nieuwe ga maken… dus valt goed in de smaak… bedankt Roos voor het recept

Like
Roos Bockting
Roos Bockting
Apr 26, 2023
Replying to

Wat leuk om te lezen Marion!

Groetjes aan jullie zoon!

Mooie dag!

Like
bottom of page